Hoge rugpijn

Hoge rugpijn

Het ontstaan van pijn in de bovenrug

Pijn in de bovenrug ontstaat meestal geleidelijk. In veel gevallen nemen mensen voor langere tijd een verkeerde houding aan, bijvoorbeeld wanneer zij boven hun hoofd werken (tijdens het lappen van ramen, het verven van een plafond enzovoort). De pijn die u voelt heeft in dit geval te maken met een verkeerde stand van ribben en wervels. Er kan irritatie in de wervelgewrichten ontstaan, hierdoor kunnen ook omliggende zenuwen geïrriteerd raken.

Hoge rugpijn kan ook ontstaan door overbelasting. Het kan ‘erin schieten’. Dit komt regelmatig voor als mensen bezig zijn om zware spullen te versjouwen. Gaat u verhuizen of helpen bij een verhuizing? Let er altijd op dat u de goede houding aanneemt tijdens het tillen. Door de juiste houding aan te nemen zorgt u ervoor dat u uw rug niet overbelast. Het is een kleine moeite en kan veel narigheid voorkomen.

Behandeling van hoge rugpijn

De informatie op deze website is slechts informatief. Raadpleeg bij aanhoudende pijn altijd een arts!

Behandeling hoge rugpijn bij tijdelijke overbelasting

Heeft u onlangs te zwaar getild en is het ‘erin geschoten’? Erg vervelend natuurlijk. In dit geval gaan veel mensen niet direct naar een dokter maar nemen in eerste instantie een pijnstiller. De pijn is immers te plaatsen, u weet wat de pijn heeft veroorzaakt. Probeer het rustig aan te doen, geen onverwachtse bewegingen, geen sporten en natuurlijk niet nogmaals (te) zwaar tillen. Hoge rugpijn bij overbelasting gaat over het algemeen vanzelf over. Zorg er wel voor dat u in beweging blijft! Met ‘rust nemen’ bedoelen wij niet dat u enkel nog op bed/bank moet gaan liggen. Hierdoor worden u spieren enkel stijf.

Heeft u het idee dat de pijn wel erg lang blijft? Raadpleeg een arts. Een arts kan u eventueel doorsturen naar het ziekenhuis voor een foto. Ook kunt u zich tot een fysiotherapeut richten. De fysiotherapeut is te benaderen zonder verwijzing van de huisarts.

Behandeling langdurige hoge rugpijn

Heeft u al langere tijd pijn in uw bovenrug en lijkt het niet over te gaan? Neem contact op met uw huisarts of bezoek een fysiotherapeut. De huisarts kan u doorsturen naar een ziekenhuis, hier kunnen ze eventueel een foto maken. Een fysiotherapeut kan u verschillende oefeningen meegeven om uw rug te versterken.

Hoge rugpijn voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zeker in het geval van rugpijn. Om rugklachten te voorkomen is het belangrijk uw spieren soepel te houden. U hoeft hier niet perse voor naar de sportschool, er zijn verschillende oefeningen die u thuis kunt uitvoeren. Ook een keer per week zwemmen kan erg gunstig zijn om uw rugspieren soepel te houden (en te versterken).