Lage rugpijn

Lage rugpijn

Het ontstaan van pijn in de onderrug

Het langdurig verkeerd belasten van de onderrug kan zorgen voor lage rugpijn. Een verkeerde houding is hier vaak de oorzaak van, langdurig verkeerd zitten of staan bijvoorbeeld. Pijn in de onderrug ontstaat dan ook heel geleidelijk en de meeste mensen kunnen geen directe oorzaak aanwijzen. Veel mensen zijn zich niet bewust van hun verkeerde zit- of loophouding. Bij het aannemen van een verkeerde houding moeten de onderrugspieren zich voortdurend corrigeren. De onderrug neemt geleidelijk een verkeerde houding aan.

Behandeling van pijn in de onderrug

In de meeste gevallen heeft pijn in de onderrug geen ernstige oorzaak. Het komt vaak voor en zoals we eerder al aangaven is het vaak te wijten aan het aannemen van een verkeerde houding tijdens het lopen- en zitten. Tegen de pijn kunt u gerust medicatie nemen (zonder recept verkrijgbaar bij de drogist). Probeer tevens ook gewoon in beweging te blijven. Het is logisch dat u misschien geneigd bent op bed of bank te gaan liggen, maar dit zorgt enkel voor stijve spieren. Het is beter om de spieren soepel te houden.

Doordat pijn in de onderrug in veel gevallen veroorzaakt wordt door een verkeerde houding is het belangrijk op uw houding te letten. Een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of mensendieck) kan hier bij begeleiden. U kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Wel is het verstandig vooraf uw zorgverzekeraar te contacteren, wellicht wordt een bezoek aan de fysiotherapeut of oefentherapeut namelijk vergoed vanuit uw pakket.

Wanneer contacteer ik mijn huisarts?

Pijn in de onderrug komt vaak voor en gaat in veel gevallen vanzelf weer over. Toch zijn er enkele situaties waarin het verstandig is uw huisarts te contacteren. We hebben het dan over de volgende situaties:

  • Wanneer uw situatie verslechtert in plaats van verbeterd is het verstandig uw huisarts te contacteren
  • U na een week nog steeds last heeft van hevige pijn in uw onderrug
  • Wanneer de pijn uitstraalt naar onder uw knie
  • Het gevoel in uw been vermindert
  • U problemen krijgt met plassen